Okná a dvere na celý život

Výber správnych okien a dverí

Pri voľbe okien a vonkajších dverí je dôležité prihliadať nielen na cenu a dizajn. Okná dodávajú stavbe výraz životného štýlu a individuality, avšak v modernom staviteľstve majú aj iné dôležité úlohy. Odolávajú zlému počasiu, chránia pred stratami tepla, pred hlukom z exteriéru, a samozrejme sú aj prekážkou pred vlámaním sa zlodejov.
Drevené, hliníkové, či plastové?

Krátky prehľad

Okno musí spĺňať viaceré požiadavky. Okrem rôznych typov zasklenia a tvaru okien musí stavebník zvážiť, aký materiál zvoliť. Môže použiť plast, drevo, hliník a ich kombinácie. Viac než polovica zákazníkov sa rozhodne pre plast, potom je najčastejšie používané drevo, hliník a ich kombinácie sú najzriedkavejšie.

Každý z menovaných materiálov má svoje výhody i nevýhody. Drevené, hliníkové aj plastové okná sú trvácne, líšia sa však v potrebe a náročnosti údržby, čistenia a opráv. Drevo síce vyžaduje častejšiu údržbu, je však na rozdiel od plastu či hliníka opraviteľné. Pri čistení je plastový produkt asi najnáročnejší, pretože sa nabíja statickou elektrinou, a preto sa viac špiní. Za to okná z hliníku alebo s hliníkovým opláštením si vyžadujú najmenšiu starostlivosť.

Zo všetkých spomínaných materiálov je drevo najekologickejšia surovina, hlavne preto, že stále dorastá. Navyše neškodí životnému prostrediu pri výrobe ani pri spracovaní. Drevo je živý materiál, ktorý dokáže dýchať, no napriek tomu má vynikajúce tepelno-izolačné vlastnosti.

 

Materiál Izolačné vlastnosti Údržba Hluk Bezpečnosť Cena
Plast dobré stredná stredný stredná 100%
Alu-plast dobré malá stredný stredná cca 120%
Alu dobré malá výborný stredná cca 130%
Drevo veľmi dobré väčšia výborný vysoká cca 130%
Alu-drevo veľmi dobré malá výborný vysoká cca 170%

Sklo

Sklo je najdôležitejším tepelnoizolačným prvkom okna. Tepelnoizolačná hodnota zasklenia sa udáva tzv. súčiniteľom prestupu tepla Ug (W/m2K). Čím je táto hodnota nižšia, tým lepšie sú izolačné vlastnosti zasklenia. Do našich okien štandardne montujeme izolačné dvojsklá a trojsklá od firmy Saint-Gobain Glassolutions Nitrasklo s teplým okrajom s hodnotou:

  • Ug = 1,1 W/m2K pri dvojskle do profilu 68 (Climaplus ultra N)
  • Ug = 0,7 W/m2K pri trojskle do profilu 78 (Climatop ultra N)
  • Ug = 0,6 W/m2K pri trojskle do profilu 88 (Climatop ultra N)
  • Ug = 0,5 W/m2K pri trojskle do profilu 88 (Climatop MAX)

Okrem číreho skla sú v ponuke aj sklá rôznych vzorov a farieb, bezpečnostné a kalené sklo. Vybrať si môžete z rôznych tvarov a farieb deliacej mriežky v skle, alebo rozčleniť plochu okna drevenými mriežkami.

Povrchová úprava

Asi najskloňovanejšou témou na drevených výrobkoch je práve povrchová úprava. Na povrchovú úpravu používame vodou riediteľné laky ADLER, nanášané v troch vrstvách. Základná farebná impregnačná vrstva sa nanáša máčaním. Medzivrstva (Intermedio) sa nanáša máčaním alebo striekaním a vrchná hrubovrstvá farebná lazúra sa nanáša vysokotlakovým striekaním. Na výber je široká škála odtieňov lazúrovacích transparentných lakov a tiež farebných odtieňov farieb RAL.

Kovanie Siegenia

Nemecká firma Siegenia je prvotriednym výrobcom kovaní či už pre okná, dvere, alebo portály. Z tohto dôvodu štandardne osádzame naše okná práve produktami Siegenia. Kovania Siegenia sú nenáročné na údržbu vďaka kombinácii materiálu plast a kov.

Kľučky

Na výber je široká škála kľučiek rôznych farieb a prevedení.

Ostatné

Okná sú vyrobené s odkvapnicami, ktoré zabezpečujú odtok vody z okna, s prerušeným tepelným mostom. Na ráme okna používame odkvapnicu DRAU a na krídle okna odkvapnicu FP 6257, obe od nemeckého výrobcu GUTMANN.

Tesnenie

Štandardne sa v oknách používa stredové a dorazové tesnenie z termoplastického elastomeru značky DEVENTER. Do vchodových dverí osádzame tesnenie Schlegel. Pri montáži používame kvalitné komprimačné pásky Illbruck.