Okná a dvere na celý život

Časté otázky

Milí zákazníci, tu nájdete odpovede na najčastejšie otázky, ktoré sú na nás dotazované. Veríme, že tu nájdete odpoveď na Vašu otázku, ak nie, neváhajte nás kontaktovať.

Nedá sa všeobecne odpovedať, závisí od konkrétnych podmienok, v ktorých je okno osadené. Faktory, ktoré vplývajú na stav okna: svetová strana, poveternostné vplyvy, ako je osadené v špalete, aký je presah strechy. Odporúčame ho ošetrovať regeneračnými sadami. Pri štandardných oknách je možná renovácia po 15 – 20 rokoch, na ktoré existujú profesionálne firmy, ktoré Vám okno renovujú.
Povrchová úprava okna Vám pri štandardných podmienkach vydrží 10 až 20 rokov.  Presná dĺžka závisí od viacerých faktorov, ako osadenie okna v špalete, orientácia okna na svetovú stranu, pôsobenie poveternostných vplyvov a pod. Následne by sa mala robiť generálna údržba – renovácia povrchovej úpravy okien. Práve chýbajúca povrchová úprava môže spôsobiť problémy okien po čase (deformáciu).
Nie, ale existujú odborné firmy, ktoré Vám zabezpečia profesionálnu renováciu vašich okien.
Trvanie výroby závisí od typu okna: Pri drevených výrobkoch je trvanie výroby ca.: 4-8 týždňov, pri hliníkových výrobkoch cca.: 8-10 týždňov a pri drevohliníkových výrobkoch cca.: 10-12 týždňov. Termín dodania sa počíta odo dňa prijatia zálohy.
Eurookno je drevené okno, ktoré spĺňa európske kritériá na technické prevedenie okna a tepelné vlastnosti. Je vyrobené z eurohranola. Eurohranol je lepený profil z 3 až 4 vrstiev. Môže byť fixný hranol, alebo dĺžkou napájaný. Zaujímavosťou je že Eurohranol volajú v rakúsku Austrický profil, nakoľko to prišlo z tejto krajiny.
Drevo je tradičný materiál pre výrobu okna s najdlhšou históriou. Jedná sa o prírodný, zdravý, ekologický, najprirodzenejší materiál na dotyk s lepšou protipožiarnou odolnosťou voči plastu. Ak sa pod teplotou vzniknutou požiarom ohne plast, okno vypadne z rámu a požiar sa rýchlo šíri ďalej, pričom pri drevenom okne trvá dlhšie kým drevo zhorí, takže odolnosť voči požiaru je značne vyššia. Nehovoriac o toxických následkoch, keď plast vypúšta pri horení rôzne toxické plyny.
Na výrobu okien a dverí používame tieto dreviny: smrek, červený smrek, dub a meranti. Smrek má výborné tepelnoizolačné vlastnosti a je veľmi cenovo prijateľný, dub je veľmi odolné tvrdé drevo a Meranti je exotická drevina, ktorú zákazníci vyhľadávajú pre jeho kresbu a dizajn.
Nie, túto službu ponúkame iba našim zákazníkom.
Rosenie okien je otázka parametrov skla, aká je jeho Ug hodnota (súčiniteľ prestupu tepla cez sklo). Rosenie môžete očakávať pri obyčajnom skle (jednoskle), môže sa prejaviť pri dvojskle a trojsklo sa už v štandardných podmienkach nerosí. Neznamená to však že aj keď vám trojsklo nerosí, že nemusíte vetrať. Vlhkosť sa totižto môže prejaviť na iných miestach.
Odolnosť okien voči vlámaniu definujú bezpečnostné certifikáty WK1 a WK2. Výrobky s certifikátom WK1 spĺňajú štandardný stupeň bezpečnosti proti vlámaniu. Túto certifikáciu majú všetky naše okná. WK2 certifikát spĺňa požiadavky na vyšší stupeň bezpečnosti, ako bezpečnostné sklo, uzamykateľná kľučka, špeciálne kovanie, utesnenie skla proti vybratiu. Tento certifikát je na vyžiadanie.
Eurokno sa Vám nebude deformovať v prípade ak je zachovaná povrchová úprava. Deformácii taktiež zabraňuje lepený profil. V prípade, že už drevo nie je chránené povrchovou úpravou, okná sa môžu deformovať. Drevo pri daždi do seba nasáva vodu, a pri slnečných dňoch ju uvoľnuje. Vtedy sa bunky dreva dávajú do pohybu a drevo sa môže zdeformovať.
Meranti je exotická drevina pochádzajúca z Malajzie. Je obľúbená kvôli svojmu unikátnemu a pôsobivému vzhľadu. Menšou nevýhodou Meranti je jeho farebná odlišnosť a tvarová nestálosť. Odporúčame ho pre klientov, ktorých zaujmú jeho vzhľadové vlastnosti.
Pre výrobu okien doporučujeme smrekové drevo – má výborné kvalitatívne, ale hlavne izolačné vlastnosti. Výborný pomer medzi kvalitou a cenou.
Lazúra: Lazúra sa vpije do dreva a neprekryje jeho kresbu. Takže po nátere lazúrou je kresba dreva viditeľná
Drásanie: kefou vykefované okná, efekt patinovaného, zvetraného dreva, je to drsné na dotyk, mäkké vlákna sú vyžraté ÚV žiarením a vodou a hrubé zostávajú. Povrch sa olejuje aby nebola popretá prirodzenosť dreva.
Ponúkame nasledovné farebné možnosti pri našich výrobkoch:

  • dvojfarebné prevedenie (rozdielna farba zvnútra/zvonka) – dostupné pri všetkých výrobkoch
  • RAL – dostupné pri všetkých výrobkoch
  • Metalické a textúrované povrchy – dostupné pri všetkých výrobkoch
  • Lakované imitácie dreva – dostupné pri výrobkoch z hliníka a drevohliníka
  • Eloxovanie – dostupné pri výrobkoch z hliníka